Alergény v potravinách – označovanie

Výnos čislo 2319/2007 – 100 - príloha č. 3

1. Obilniny obsahujúce lepok ( t. j. pšenica, jačmeň, raž, ovos, špalda, kumut, alebo ich hybridné odrody) a výrobky z nich okrem:
a) pšeničných glukózových sirupov vrátane dextrózy, ako aj výrobky z nich, ak proces, ktorému sa podrobili, pravdepodobne nezvýši stupeň alergénnosti určených Európskym úradom pre bezpečnosť potravín pre výrobok z ktorých pochádzajú
b) pšeničný maltodextrín, ako aj výrobky z nich, ak proces, ktorému sa podrobili, pravdepodobne nezvýši stupeň alergénnosti určených Európskym úradom pre bezpečnosť potravín pre výrobok z ktorých pochádzajú
c) jačmenného glukózového sirupu, obilnín využívaných na prípravu destilátov alebo etilalkoholu poľnohospodárskeho pôvodu určeného na liehoviny a iné alkoholické nápoje

2. Kôrovce a výrobky z nich
3. Vajcia a výrobky z nich
4. Ryby a výrobky z nich okrem
a) rybacej želatíny používanej ako nosič vitamínov,alebo karotenoidových prípravkov
b) rybecej želatíny, alebo rybacieho gleja používayných na čírenie vína alebo piva
5. Arašidy a výrobky z nich
6. Sójové zrná a výrobky z nich, okrem:
a) úplne rafinovaného sójového oleja a tuku, ako aj výrobky z nich, ak proces, ktorému sa podrobili, pravdepodobne nezvýši stupeň alergénnosti určený Európskym úradom pre bezpečnosť potravín pre výrobok, z ktorého pochádzajú
b) prírodných zmesných tokoferolov (E 306), prírodného D-alfa-tokoferolu, prírodného D-alfatokoferolacetátu, prírodného D-alfa-tokoferolsukcinátu sójového pôvodu
c) fytosterolov a esterov fytosterolov získaných z rastlinných olejov sójového pôvodu
d) fytostanolesteru získaného zo sterolov rastlinného oleja sójového pôvodu.
7. Mlieko a výrobky z neho
a) srvátky používanej na výrobu destilátov alebo etylalkoholu poľnohospodárskeho pôvodu určeného na liehoviny a iné alkoholické nápoje
b) laktitolu
8. Orechy, ktorými sú mandle a lieskové orech, vlašské orechy, kešu,pekanové orechy, pera, pistácie, makadamové orechy a queenslandské orechy a výrobky z nich okrem:
a) orechov, ktoré sú používané na výrobu destilátov
9. Zeler a výrobky z neho
10. Horčica a výrobky z nej
11. Sézamové semená a výrobky z nich
12. Oxid siričitý a siričitany koncentráciách vyšších ako 10mg/ kg alebo 10mg/ l
13. Vlčí bôb a výrobky z neho
14. Mäkkýše a výrobky z nich

Informácia o alergénoch
1. Dürüm kebab malý: 1, 6
2. Dürüm kebab veľký: 1, 6
3. Döner kebab: 1, 3, 11
4. Hot-dog: 1, 6, 7, 9, 10
5. Hot Snake: 1, 3, 7, 10
6. Hranolky malé: -
7. Hranolky veľké: -
8. Strips and Chips: 1
9. Chicken wings malé: 1, 3, 6, 7, 9, 10
10. Chicken wings veľké: 1, 3, 6, 7, 9, 10
11. Coyote burger: 1, 3, 6, 7, 10, 11
12. Bizon burger: 1, 3, 6, 7, 10, 11
13. Indian burger: 1, 3, 6, 7, 10, 11
14. Alligator burger: 1, 3, 6, 7, 10, 11
15. Kebab burger: 1, 3, 6, 7, 10, 11
16. Cheese burger: 1, 3, 6, 7, 10, 11
17. Papa's burger: 1, 7, 11
18. Grizzly burger: 1, 3, 6, 7, 10, 11
19. Vegetarián burger: 1, 3, 6, 7, 10, 11
20. Gazda burger: 1, 3, 6, 7, 10, 11
22. Shaman: 1, 3, 7, 10, 11
23. Kebab box: -
24. Snake box: 1, 3, 7, 10
25. Schnitzel box: 1, 3, 7
26. Cheese box 1.: 1, 3, 7
27. Cheese box 2.: 1,3, 7
28. Detské menu: 1, 3, 7, 11
31. Hranolky Family: -
32. Zemiakové chipsy: -
33. Kebab salad: -
34. Cheddar salad: 7

Pochutiny:
tatárska omáčka: 3, 7, 10
dressing (jogurtový, cesnakový): 7
kečup: -
horčica: 10
chilly pasta: -